Dvostruka Duga

Ostvarite svoju sudbinu

Na osnovu istoimene knjige Wayne W. Dyera. Pripremio Adrian Predrag Kezele

Predavanje održano u Osijeku, 18.04.2000., Zagrebu, 19.04.2000., Rijeci, 20.04.2000., Varazdinu, 25.04.2000.
Ukupni broj posjetitelja: oko 700.


Ostvarite svoju sudbinu knjiga je koja vam moze pomoci upravo u tome - u ostvarenju vlastite sudbine. Moze li se to uciniti? Nije li sudbina nesto predodredeno? Autor odgovara na to pitanje recenicom koju smo uvrstili na ovitak knjige:
"Sudbina nije predodredena. Sudbinu u potpunosti odredujete vi. Svaki pojedinacni trenutak vaseg SADASNJEG postojanja je rezultat vase prethodne misli. Zamisao da je sve unaprijed odredeno je privid. Vi mozete ostvariti svoju vlastitu sudbinu."
Svaki pojedinacni trenutak naseg postojanja rezultat je prethodnih misli, rijeci i djela. To drugim rijecima znaci da u svakom SADASNJEM trenutku mi stvaramo svoju sudbinu u buducnosti.
Na taj nacin, sudbina postaje izbor, a ne predodredenost. Iako vjerujem da bi mnogi u ovom trenutku mogli prigovoriti ovom zakljucku - djelomice i s pravom, buduci da u sadasnjem trenutku dozivljavamo posljedice izbora u proslosti, sto nas moze ograniciti u sadasnjem izboru - preskocimo za sada te primjedbe i prihvatimo cinjenicu da svoju sudbinu oblikujemo sami.
Ova je zamisao s jedne strane ugodna - biti gospodar vlastite sudbine. Medutim, ona na nasa leda prebacuje veliku odgovornost. Vise ne postoji nista izvan nas sto bismo (ili koga bismo) mogli okriviti za ono sto nam se dogada. Ostajemo samo mi. Nase zelje, nase odluke, nasa djelovanja.
Razmislite na trenutak o tome. Razmislite da li se osjecate udobno s tom cinjenicom - biti u potpunosti gospodar vlastite sudbine? Ili osjecate nelagodu? Mozda strah? A mozda nevjericu?
Uvjeravam vas da nema razloga za strah i nelagodu. Upravo takav poredak stvari, u kojem sami odredujemo svoj vlastiti put, najvisi je bozanski dar ljudskome rodu. To je dar nastao na osnovi povjerenja. Ako Bog ima povjerenja u nas, zasto bi mi osjecali bilo sto drugo osim povjerenja u vlastitu sposobnost odredivanja svoje sudbine?
Ako je u pitanju nevjerica, odbacite i nju. Ako nista drugo, odbacite je kao pokus, jer bi vam inace mogla smetati u procesu koji vam predlaze ova knjiga. Prihvatite stav povjerenja barem za neko vrijeme; procjenite rezultate, a zatim donesite svoj sud.

...............................................

Prije nego sto prijedem na pregled sadrzaja knjige, dozvolite mi nekoliko rijeci o autoru. Wayne Dyer kod nas nije poznata osoba. Ali, situacija je sasvim drugacija u svijetu, posebice u Americi. Dyer je jedan od najtrazenijih "inspiracijskih govornika". Na njegova predavanja dolazi tisuce ljudi, a mjesta su rasprodana mjesecima unaprijed. Veliki je prijatelj nama poznatog Deepaka Chopre za kojeg je jednom rekao da su "braca po dusi".
Do sada ni jedna njegova knjiga, od dvadesetak objavljenih, nije prevedena na hrvatski. Nadam se da je ovo dobar pocetak i da ce nakon ove uslijediti i druge vrijedne knjige u kojima cemo zajedno uzivati. Neki od naslova koje je vrijedno spomenuti su Real magic i Wisdom of the Ages.
Ostvarite svoju sudbinu je knjiga koja u devet koraka ili devet duhovnih nacela objasnjava kako u svom zivotu ostvariti sve sto zelite.
Jos jednom cu ponoviti tu recenicu, zaporavo njen posljedni dio: KAKO U SVOM ZIVOTU OSTVARITI SVE STO ZELITE.
Jeste li je dobro culi? Bilo bi steta biti nepazljiv u ovom trenutku i propustiti zvuk ovih rijeci: ostvariti sve sto zelite!
Da, to se moze uciniti. Sve sto zelite mozete ostvariti. Svaka vasa zelja moze se materijalizirati pred vama. Istina je, postoji pitanje vremena - velikim zeljama je potrebno vise vremena nego manjim - ali nacela ostvarivanja svake zelje, bez obzira na to kako velika ili mala bila, uvijek su ista. Upravo o tim nacelima je rijec u knjizi koja je danas pred vama. Ako je to istina, ako ova knjiga doista opisuje nacine koji djeluju i koji su stvarni, onda se radi o vrlo vrijednoj knjizi.

...............................................

Želje. Svi imamo želje. Zelimo razne stvari. I razne ljude. Medutim, iskustvo nas je naucilo da se sve zelje ne mogu ostvariti, zar ne? Nakon sto smo nekoliko desetaka godina proveli na ovome svijetu naucili smo veliku mudrost - koju cujete posvuda oko sebe - a ona glasi da se covjek mora pomiriti s cinjenicom da mu se zelje nece ostvariti.
Takva je priroda stvari. Takav je zivot. Ne mozete imati sve sto biste htjeli. Slazete li se s tim? Ima li nekoga u dvorani tko je ostvario sve svoje zelje? Da, tako sam i mislio - nema tih sretnika. Dakle, prihvacamo li da se sve zelje ipak ne mogu ostvariti? Da? Ne?
Ne? Ipak, ne. Dakle, ipak postoji nada. Mozda su to samo snovi i pusta mastanja, a mozda… Mozda jednostavno nismo znali kako ostvariti svoje zelje. Mozda nismo znali pravilan postupak s njima i to je bio razlog sto se one nisu ostvarile?
Za trenutak prihvatimo upravo ovu postavku: nemamo dovoljno znanja da ostvarimo svoje zelje i to je razlog zbog kojeg smo neuspjesni u njihovom ostvarivanju. Prihvativsi ovo, odmah smo se okrenuli potrazi za tim znanjem. Vise ne slijezemo pasivno ramenima govoreci "da je takav zivot" vec smo se probudili i aktivno trazimo odgovore. Postoje li ipak nacini da se zelje ostvare?

...............................................

Knjiga Ostvarite svoju sudbinu nudi sustavan nacin za ostvarivanje svojih zelja, pa tako i svoje odabrane sudbine. Autor je taj sustavan nacin podijelio na devet koraka ili devet duhovnih nacela. Krenimo redom.

Prvo nacelo glasi:
Postavnite svjesni svog najvišeg Jastva

Pazite sad, ostvarivanje zelja pocinje od svjesnosti o svom najvisem jastvu. Zapravo, radi se o promjeni paradigme ili nacina razmisljanja. Tko smo mi i sto smo smi, odnosno nase motriste glede toga, odreduje nacin na koji cemo pristupiti ostvarenju svoje sudbine.
Danas vecina ljudi o sebi misli kao o tijelu u kojem je smjesteno nesto neodredeno sto zovemo duhom ili dusom. Zatim tom sustavu pridodajemo njegova ostvarenja u svakodnevnom zivotu pocevsi od imena, pa preko obrazovanja i zanimanja sve do znacajki karaktera i osobnosti.
Naravno, takva poistovjecivanja su pogresna. Svakome je jasno da mi nismo tijelo. (Barem je to svakome jasno u ovoj dvorani, sto na zalost nije tako s vecinom onih koji nisu ovdje.) Znate li da se atomi u tijelu promijene svake dvije godine u potpunosti? Disanjem, probavom i ostalim nacinima medudjelovanja s okolinom izbacujemo materiju nasega tijela i prihvacamo novu. Nakon nekoliko mjeseci nasa koza je potpuno nova. Mijenjamo je poput zmija! Cak i materija od koje su izgradene kosti nakon nekoliko godina vise nije u nama vec negdje drugdje, mozda u nekoj ribi ili ptici, ili u drugom covjeku. Atomi koji su nekada tvorili jetru i bubrege Leonarda da Vinchia ili Isusa, sada su mozda u noktima vasih noznih prstiju.
Povjerenje u materijalno tijelo dalje nestaje proucavanjem kvantne fizike i shvacanjem da su cak i atomi nacinjeni od energije. Valovi i razne vrste titraja energetskih polja - to je ono sto mi zovemo "cvrstom" materijom. Drugim rijecima privid.
Nadalje, poistovjecivanje s postignucima poput obrazovanja ili posla kojeg obavljate. Da li ste doista lijecnik ili sluzbenik ili trgovac? Vas pravi ja, gdje je on i sto je on? Kazemo, ja sam lijecnik; ja sam predavac; ja sam pisac; ali to je kao da smo ja obukli u drukciju kosulju. Neke od tih kosulja su ugodne, neke nisu. Ali, gdje je i tko je ja?
Prvi korak u ostvarivanju svojih zelja pocinje sagledavanjem unutarnjeg jastva. Necu reci sa spoznajom unutarnjeg jastva jer bi ispalo da morate biti prosvijetljeni da biste poceli ostvarivati svoje zelje. Iako je istina da prosvijetljeni covjek s lakocom ostvaruje sve sto pozeli, za pocetak ce biti dovoljno krenutu u tom smjeru.
Pokusajte prije svega prihvatiti zamisao da je vas ja neogranicen. Apsolutna, slobodna, nicim uvjetovana svijest blazenstva. Cista svijest - svijest u kojoj nema primjesa ni dobrog ni loseg, ni pozitivnog ni negativnog. Vi ste tihi promatrac koji se nalazi u pozadini svega sto radite. On je izvan dohvata aktivnosti. Kaze se da ga ne moze smociti voda, da ga vatra ne moze spaliti i nikakvo oruzje povrijediti.
Dyer cesto koristi jednu recenicu Ram Dasa pa cu vam je ovdje i ja prenijeti: Mi nismo ljudska bica koja imaju duhovno iskustvo, mi smo duhovna bica koja imaju ljudsko iskustvo.
Kako doci do svog ja? Jedino sredstvo koje vas tamo moze dovesti je meditacija. Kad kazem meditacija mislim na onu vrstu meditacije koja okrece vas duh prema unutra te ga sustavno smiruje sve dok ne ostane samo cista svjesnost. Jedna takva meditacija je i integralna meditacija koju poducavam.
Kao sto vidite prvi korak prema ostvarivanju svoje sudbine je samospoznaja. Ili, barem kretanje u tom smjeru.
Dvije primjedbe u svezi toga. Prvo, posljedne vrijeme pridaje se velika vaznost pozitivnom misljenju. Pozitivno misljenje ima svoju ulogu i u procesu ostvarivanja zelja te je svakako bolje od negativnog misljenja. Medutim, obratite pozornost da prvi korak k tome nije pozitivan um, nego smireni um! Cista svijest nije pozitivna svijest. Imati smireni um ne znaci apsolutno i u svakoj situaciji misliti pozitivno. Zapravo, kad imate cistu svijest onda uopce ni ne mislite!
Snaga koja se krije iza ciste svijesti neizmjerno je puta veca od snage pozitivnog misljenja. Izmedu ostalog, pozitivno misljenje kao prvi korak bilo bi neprimjereno zbog mogucnosti zloporabe snage uma.
Ponekad me pitaju da li je doista moguce ostvariti sve zelje? Kad odgovorim pozitivno, pitaju: "Cak i one lose?"
Da, odgovaram, cak i one lose. Medutim, medutim… Jasno je da svaki covjek ima neke neprimjerne zelje. One su rezultat nacina zivota, uvjetovanja, zudnji i pogresnih prioriteta. Nase se zelje mijenjaju kako odrastamo. Kao djeca zeljeli smo igracke koje nas sada nimalo ne zanimaju. Kasnije su se zelje promijenile - mnoge od njih smo kasnije opet odbacili. Vrlo je vjerojatno da ce zelje koje imamo u ovom trenutku takoder kasnije nestati i biti zamijenjene drugima.
Kako znati koja je zelja ispravna a koja ne? Upravo je u tome dodatna prednost smirenog uma naspram pozitivnog. Pozitivan um samo dodaje nesto snage ostvarenju zelja. Ali, smireni um (uz to sto dodaje mnogo vise snage) takoder i prociscava zelje. Smireni um je poput cjedila za neprimjerene zelje. Kad ste smireni iznutra, lakse sagledavate koje su zelje evolutivne, a koje nisu. Na taj nacin nestaju zudnje (to je inace jedan od ucinaka meditacije) i pojavljuju se samo zelje koje su korisne za nas i nasu okolinu.

Drugo nacelo
Vjerovati sebi znaci vjerovati mudrosti koja nas je stvorila

Kada smo postali bliski sa svojim najvisim jastvom, zapocinjemo proces ostvarenja zelja. Sljedeci korak je povjerenje u svoje sposobnosti. Vrlo cesto ljudi nemaju tog povjerenja. Nakon nekoliko desetljeca "teskog" i "pogresnog" zivota, izgube nadu. Recenica poput "ja to ne mogu" ili "to nije za mene" vrlo nam je cesto na usnama.
Odbacite je. Vi mozete uciniti sve ono zbog cega ste dosli na ovaj svijet. Kad budete vise u skladu sa svojim jastvom ta ce spoznaja doci prirodno. Medutim, za pocetak ju je potrebno malo osvijestititi i tako ojacati. Potrebno vam je povjerenje u silu koja vas vodi.
U knjizi autor daje primjer koji je i meni vrlo blizak. On govori o pisanju, a ja cu vam to oslikati predavanjem. Buduci da cesto govorim pred ljudima nemam se uvijek priliku spremiti. Bilo je predavanja kad sam izisao pred ljude u potpunom neznanju sto cu govoriti i kako. Medutim, duboko u sebi uvijek znam da ce prave rijeci doci same od sebe. (Cak i ako ne dodu rijeci vec jednostavno tisina!).
U Stvaranju srece sam napisao kako vam Bog ne bi dao zelju da vam istodobno nije dao i mogucnost njenog ostvarivanja. Zelje su poput sjemena - vec u samoj zelji sadrzan je i mehanizam njenog rasta.
Imajte povjerenja u taj mehanizam. Iako je dobro imati i povjerenje u sebe, bolje je imati povjerenje u visu silu koja je stvorila i vas i sve oko vas.
Dakle, nakon sto ste se priblizili svom neogranicenom jastvu, sada ste uveli povjerenje u mogucnost ostvarivanja svake zelje, bilo vlastitim sposobnostima, bilo sposobnostima koje niste svjesni ali koje vam ipak pripadaju.
Drugim rijecima, kad se u vasoj svijesti pojavi zelja za nekim smjerom kretanja, pocnite ga slijediti. Sjecate li se onog "Just do it!"? Krenite. Nemojte cekati. Ako vam se cini da nesto ne znate raditi, a to vam je potrebno za ostvarenje neke zelje, pocnite to raditi. Pravilo kaze, ako nesto zelite nauciti raditi, pocnite to raditi! Nema koristi od tvrdnji da "ne mozete".

Dakle, drugo nacelo je nacelo povjerenja.

Trece nacelo:
Niste organizam u okolini, vi ste okolisorganizam

Autor koristi jednu rijec - okolisorganizam - da bi oznacio nasu povezanost s okolinom. To je poput rijeci koja se u suvremenoj medicini sve vise rabi za opis cjeloukupnog sustava duha i tijela - "tijeloduh".
Suvremeni lijecnici znaju da duh i tijelo nisu odvojeni te da se duh ne nalazi u tijelu. Oni djeluju kao jedna cjelina, neodvojiva od svojih dijelova.
U tom smislu se sad koristi i ova rijec: okolisorganizam. Navikli smo gledati na sebe kao odvojenog od ostalog svemira. Medutim, vec smo rekli kako materijalna stvarnost nije onakva kakva se cini nasim osjetilima. Mi zapazamo granice nasega tijela, ali tih granica zapravo nema. Titraji energije koji su atomi nasega tijela protezu se u beskonacnost. Titraji energije najudaljenije zvijezde takoder se protezu u beskonacnost. Oba titraja su ovdje i sada, neraskidivo isprepleteni.
Ovo shvacanje je vazno za razumijevanje nacina na koji se ostvaruju zelje. Vecinom smatramo da ce se nase zelje ostvarivati kroz nas. To je tocno. Ali gdje smo to mi? Gdje zavrsavam ja, a gdje pocinje svemir?
Ako nesto zelim, nije nuzno da to ostvarim onim sto zovem svoje tijelo. Odnosno ostvarit cu to svojim tijelom, ali svojim kozmickim tijelom. I kozmickim umom.
Kako se ocituje djelovanje kozmickog uma i tijela? Jednostavno: putem sinkroniciteta! Vec smo spominjali ovu temu, a sljedeca knjiga ce biti posvecena upravo njoj (David Peat: Sinkronicitet - most izmedu uma i materije).
Slucajnosti, podudarnosti, znakovi - sve su to putokazi na nasem putu. Prosirenje svjesnosti tako da ona obuhvati i nase kozmicko tijelo vazan je korak na putu ostvarivanja zelja.
Kako bi u praksi to izgledalo? Kad pozelite neku zelju, nemojte ocekivati da ce se put njenog ostvarivanja razviti pred vama onako kako ste zamislili svojim ogranicenim individualnim umom. Dozvolite iznenadenja i budite spremni prilagoditi im se. Vrlo cesto se zelje ostvaruju na kozmicki nacin, a mi ocekujemo obican nacin. Naucite citati i slusati znakove Inteligencije prirode - to je vrlo vazno za vasu osobnu evoluciju.
(Ponovo vas pozivam na seminar Skrivene poruke koji ce se odrzati na jesen. Budite u kontaktu s nama pa cete saznati sve detalje o tome.)
Dakle, sada smo upoznali svoje jastvo, utvrdili smo povjerenje u silu koja upravlja cijelim svemirom te se otvorili drukcijim putevima ostvarivanja zelja od uobicajenih.

Cetvrto nacelo:
Mozete privuci ono sto zelite

Sigurno vam se dogodilo da kad o necemu pocnete misliti, odjednom i drugi ljudi oko vas o tome pocnu govoriti? Ili se u vasem zivotu na ovaj ili onaj nacin pocinju pojavljivati obavijesti o stvarima koje zelite? To je sposobnost privlacenja onog sto zelite. Svatko posjeduje tu sposobnost.
Radi se o jednostavnoj cinjenici da nismo odvojeni od ostatka svemira. Ako nismo odvojeni od svemira, onda nam je na raspolaganju njegova cjelokupna energija. Sve sto se nalazi u svemiru, na raspolaganju nam je. Upravo zato k sebi privlacimo predmete svojih zelja.
Znate li sto je hologram? To je film osvijetljen koherentnom svjetloscu (laser). Njegovo ponovno obasjavanje koherentnom svjetloscu daje trodimenzionalnu sliku predmeta kojeg smo prvobitno snimili. Medutim, najzanimljivija stvar u svezi holograma je sljedeca: ako raspolovite hologram i osvijetlite ga koherentnom svjetloscu, dobit cete… sto? Polovicu slike? Ne, cijelu sliku! Cijeli predmet! Mozete rastrgati hologram na milijardu komadica i u svakom od njih ce se nalaziti cijeli predmet!
Hologram je slika naseg svemira. U svakom, pa i najmanjem djelicu nalazi se cijeli svemir. Sjecate se Wiliama Blakea:

Vidjeti Svijet u Zrncu Pijeska
Nebo u Divljem Cvatu
Drzati Beskraj na dlanu ruke
i Vjecnost u jednom satu.

To nisu samo rijeci pjesnika. One izrazavaju doslovnu istinu o stvarnosti naseg svemira.
Shvativsi svoju povezanost sa svemirom - sto smo ucinili primjenivsi trece nacelo - vec smo poceli privlaciti k sebi ono sto zelimo. Kakvi su daljnji konkretni postupci u primjeni cetvrtog nacela?
Prvo, odredite tocno ono sto zelite. O tome sam u Stvaranju srece pisao kao o jednousmjerenosti.
Dyer preporucuje mentalno zamisljanje. Dakle, nemojte biti neodredeni u pogledu svojih zelja. Ocrtajte ih, zamislite ih, neka budu zive u vasoj svijesti. Kad se nesto pojavi u svijetu duha (u vasim mislima) to se vec pojavilo i u svijetu materije! Odnosno, uskoro ce se pojaviti i pred vasim ocima.
Jedna od stvari koje preporucujemo (i Dyer i ja!) je tajnovitost sa zeljama. Moze izgledati neobicno, ali doista je bolje ne govoriti mnogo o onome sto zelite. Rekli smo da su zelje poput klice ostvarenja. Zelje su zapoceto ostvarivanje. Kad je klica mlada i njezna lako ju je ostetiti ili unistiti. Budite oprezni s tim kome i sto pricate o svojim zeljama. Radije ih drzite u tajnosti sve dok ne sazriju i dok ne budu sposobne podnijeti utjecaj drugih ljudi. Mnogo zelja unisteno je upravo na taj nacin. Budite oprezni. Njegovanje zelje u dubini svoje svijesti snazan je izvor privlacenja sredstava ostvarenja.
I na posljetku, jos jedan savjet: pocnite se ponasati kao da se zelja vec ostvarila! Ponovo, i ovo moze izgledati neobicno, ali djeluje u smislu privlacenja ostvarenja zelja. U Stvaranju srece spomenuo sam primjer Walta Dysneya koji se uvijek vozio prvom klasom iako nije imao dovoljno novaca. Novac - odnosno materijalno obilje bila je njegova zelja i on se ponasao kao da ju je vec ostvario. To je, uz ostale cinitelje naravno, bilo vazno za njegov uspjeh.

Peto nacelo:
Zasluzujete primiti

Ponekad na putu ostvarenja nase zelje stoje psiholoske prepreke. Jedna od najvecih je i osjecaj da nismo zasluzili primiti. Osjecaj "nevrijednosti" moze biti usmjeren na ljubav, srecu itd. To cemo za sada ostaviti po strani.
Danas bih zelio komentirati nesto drugo. Uz materijalno obilje cesto se veze zamisao da je ono suprotno duhovnom razvoju. Siromastvo i asketizam stoljecima su poistovjecivani s duhovnoscu. S druge strane materijalisticka znanost se potpuno odvojila od duhovnosti. Nastao je rascjep koji se polako uvukao i u svijest ljudi. Duhovno je duhovno, a materijalno materijalno. Izmedu njih je procjep kojeg nije moguce prijeci. Pred ljudima je odluka hoce li se prikloniti jednom ili drugom.
Takvi stavovi uzrok su velikim psiholoskim problemima, a takoder i smetnja ostvarivanju zelja. Dakle, odbacimo ih.
Zivot je cjelina. On se sastoji od vanjskog i unutarnjeg iako je granica neodredena. Materijalno obilje nije suprotno duhovnom obilju. I jedno i drugo je potrebno. Pretjerano isticanje jednog stetno je bas kao i pretjerano isticanje drugog. Mi smo ljudska bica. Posjedujemo tijelo i zivimo u materijalnom svemiru. Teznja za obiljem je prirodna. Ima tu mnogo zamki, naravno. Lako je postati ovisnik o materijalnim stvarima, pogotovo u kulturi koja ih stalno naglasava. Ali, moze se postati ovisnik i o duhovnim stvarima. Svi znamo da postoje fanaticne skupine (religiozne i duhovne) koje bismo mogli nazvati ovisnicima.
Dakle, zasluzujete primiti oboje: i materijalno i duhovno. Zasluzujete najvise.

Sesto nacelo:
Povezite se s bozanskim izvorom putem bezuvjetne ljubavi

Na ovom stupnju ostvarivanja zelja ucinili smo sljedece: shvatili da nismo ograniceni tijelom, poceli vjerovati u svoje mogucnosti, shvatili da nismo odvojeni od svemira, poceli smo privlaciti u svoj zivot ono sto zelimo te smo se otvorili primanju.
Sada hranimo cijeli taj proces bezuvjetnom ljubavlju. U tom smislu najvaznije je vjezbati neprosudivanje.
Nedavno sam na jednom naprednom tecaju za one koji vjezbaju integralnu meditaciju odrzao predavanje o neprosudivanju. Reakcije su bile burne i zanimljive. Svi su uglavnom shvatili da stalno i neprestalno prosuduju druge ljude. U ovom trenutku nemamo vremena ulaziti dublje u taj problem. Ukratko, radi se o tome da nas mali, osobni um nije sposoban sagledati sve posljedice neke situacije ili neke aktivnosti. Kad netko nesto ucini, mi to mozemo oznaciti kao lose, ali moglo bi se pokazati da je to dugorocno dobro. I obrnuto. Zato je vazno neprosudivati. Prosudbe postavljaju ogranicenja i odvajaju nas od ostatka svemira.
Zgodna vjezba koja vam se savjetuje u knjizi je da odredite jedan dan kada necete prosudivati. Pokusajte jedan dan proci kroz zivot a da ne donosite sudove o onome sto vidite. Neka stvari ne budu ni dobre ni lose. Budite promatrac. Neutralan. Zapravo, ne neutralan. Darujte svakome koga sretnete bezuvjetnu ljubav, bez obzira na to kakve stavove o njemu imate od prije i bez obzira na to kako se taj prema vama ponasao. Isto takvi budite prema dogadajima oko vas, sto ukljucuje citanje novina i gledanje televizije. Jedan dan nemojte prosudivati. Zatim razmislite o tome kako ste se osjecali i sto se zapravo dogodilo u vasem zivotu kao posljedica toga. Mogli bi ste se iznenaditi. Ogranicenja koja sami sebi namecemo prosudbama tako su velika da malo popustanje u tom smislu moze promijeniti vas zivot.

Sedmo nacelo
Meditirajte na zvuk stvaranja

Ovo je vrlo zanimljivo poglavlje, svakako ga dobro proucite. Meditacije na zvuk stvaranja nisu meditacije u smislu stisavanja uma (kao sto je to u integralnoj meditaciji). Radi se o zanimljivom obliku prirodne meditacije na zvuk.
Dyer preporucuje dva zvuka stvaranja. Jedan je AAH, drugi je OM.
Preskocit cu OM. Procitajte o tome. Ali, AAH je zanimljiv.
Naime, kad smo opusteni i zadovoljni prirodno ispustamo taj zvuk. To je zvuk olaksanja. Ovako: udahnete duboko i brzo te zatim izdahnete uz AAAAHH.
To je zvuk zadovoljstva. To je zvuk koji u meni stvara mjehurice blazenstva. Mislim da ce ih stvoriti i u vama. Probajte:

AAAAAHHHHH

Na neki nacin, to se dogada kad ostvarimo ono sto zelimo. Kazemo, AAH, to je to!
Dyer preporucuje nekoliko minuta takve vjezbe svaki dan. Dobro je. Probajte.

Osmo nacelo
Strpljivo odvajanje od rezultata

Strpljivo odvajanje od rezultata takoder uklanja ogranicenja. Naime, nase se zelje mogu ostvariti na mnogo razlicitih nacina. Takoder, tu je i pitanje vremena.
Poanta ovog nacela nije na ostvarenju zelja vec usmjeravanju pozornosti na osjecaje koji iz nje slijede. Dakle, ako je vasa zelja materijalno obilje i vi zamisljate da ce se to ostvariti putem posla, budite otvoreni i drugim mogucnostima. Jer, vi zapravo ne zelite novac. Vi zelite osjecaj koji cete imati kad ga dobijete. Sigurnost, slobodu, srecu… Sasvim je moguce da sve to dobijete i bez novca, pa mozda i bez materijalnog obilja.
Nemojte, dakle, zahtijevati od Boga da vam ostvari zelju na vas nacin. Dopustite mu da, buduci je pametniji od vas, to ucini na svoj. On ce to sigurno uciniti, u to nema sumnje. Ali, ucinit ce na svoj nacin, ni u to nema sumnje.

Deveto nacelo
Zahvalnost i velikodusnost

Na posljetku, kad se vase zelje pocnu ostvarivati, vazno je zaokruziti proces osjecajem zahvalnosti i pokazivanjem velikodusnosti prema drugima.
Znate, ljudi uglavnom zanemaruju vrijednost osjecaja zahvalnosti. Prihvacaju stvari zdravo za gotovo. A to je pogresno.
Svi smo mi primili darove iznad ocekivanja. Svakodnevno primamo neogranicenu ljubav i podrsku. A koliko nas osjeca stvarnu i iskrenu zahvalnost?
Koliko nas osjeca stvarnu zahvalnost zbog suncanog jutra? Ili kisovitog, svejedno! Smjesak drugog covjeka, poneka lijepa rijec, darivanje neke sitnice, zelje koje su se ostvarile u nasem zivotu… sve to zavreduje zahvalnost.
Zahvalnost je odnos koji uspostavljate s Bogom i na taj nacin ponovo pokrecete proces ostvarivanja. Budite zahvalni za sve sto vas okruzuje i pokazite to. Cak i ako vam se cini da oko vas ima mnogo nerijesenih pa i losih stvari, sigurno ima i onih dobrih. Budite zahvalni za njih.
Takoder, pokazite svoju zahvalnost. Pokazite je postupkom ili barem rijecima. Nemojte preskakati izraze zahvalnosti.

...............................................

Zahvalan sam Bozanskoj stvoriteljici sto mi je dala tako divnu mogucnost da govorim o njenom svijetu i o zakonima koji u njemu vladaju; zahvalan sam joj na sposobnostima kojima me obdarila i zbog kojih sam danas ovdje s vama; zahvalan sam joj na prigodi da sluzim i pomazem drugima jer mi to predstavlja najvecu srecu. Isto tako zahvalan sam i vama sto ste dosli, sto redovito dolazite i sa mnom dijelite najljepse trenutke moga zivota. Hvala vam.

 

elibrika_rect_banner_animated

Kontaktirajte nas

  • Dvostruka Duga d.o.o. , p.p. 184
  • V. Nazora 56, Mihovljan, 40000 Čakovec, OIB: 62839168573
  • Tel / Fax: (040) 347 343
  • Email: info@dvostrukaduga.hr
Virtualne šetnje Fotografiranje interijera Profesionalno fotografiranje